teisipäev, mai 15, 2007

Kuidas Jõelähtme vallas poliitikat tehti

Käisin huvi pärast volikogu istungil vaatamas, kuidas senisele vallavanemale umbusaldust avaldatakse. Nüüd ei teagi, kas nutta või naerda.

- Istungi alguses tegi esimese avalduse rahvasaadik Pajo, kes uudistama tulnud vallarahvale teatas, et kui saalist keegi midagi iitsatab (täpsem sõnastus oli vist "takistab volikogu liikme tööd" vmt) siis läheb too kuni viieks aastaks vangi. Mnjah, valimised on möödas, järgmised kaugel - aitab mesijutust, võib oma tegelikku palet näidata.

- Vahepeal tundus, et rahva poolt usaldat' Pajo ja Kümmel on volikogu esimehe ameti vaikselt üle võtnud ja juhatavad ise seda vaatemängu. Pealtvaatajad kas hoidsid pead kinni või plaksutasid, olenevalt meelsusest.

- Kooli remondi/renoveerimise eelnõu hääletuse eel kurtis värske opositsioon, et kuna nendeni mingeid projekte ega dokumente pole jõudnud, siis pole neil võimalik täpselt teada, mida täpselt üldse hääletatakse. Vastuseks teatati neile üleolevalt, et detailid olla juba nagunii enamuste saadikute poolt heaks kiidetud, praegu olevat tegu vaid üldise valikuga, kas remontida või mitte.

- Sõnavõttudest, ettepanekutest ja avaldustest kumas üldse läbi ülbus ja põlgus värskelt opositsiooni sattunute suhtes. Samas ei taha ma ka siin solvata neid saadikuid, kes neli ja pool tundi kestnud ürituse käigus vaid vaikselt istusid ja vajalikel hetkedel kätt tõstsid - neist ei kumanud midagi läbi :)

- Värske vallavanem oli võimupöördega kiirustades ära unustanud, et volikogul peab olema valla põhimääruse kohaselt võimalus uutele vallavalitsuse liikmetele enne hääletamist küsimusi esitada. Kuna liikmeid kohal polnud, siis üritas ta küsimuste osa vahele jätta, kuid vallasekretäri kategoorilise keeldumise tõttu tuli Lassil siiski vaheaeg võtta ja asjaosalised kokku kutsuda.

- Elevust tekitas saalis ka ühe uue palgalise valitsuseliikme vastus küsimusele millal ta tööd alustada saab - et ta nagunii poole kohaga vaid tulevat nagu kokku lepitud. Väike paus, vestlus vallavanemaga suletud ukse taga ning viis minutit hiljem selgitati juba täpsemalt ja soravamalt oma tööalustamise aega ja töökoormust.


Ehk siis laenates oma hea tuttava sõnu: "Mida te valimiste ajal tegite, lugupeetud Jõelähtme valla elanikud?"

Järgmine kord lähen hoopis vaatama, kuidas vorsti tehakse.

Kommentaare ei ole: