reede, september 04, 2009

Dividends (2005)

LHV foorumi järgi arvestades on aktsiatega spekuleerimine naisekandmise ning saapaviskamise kõrval üks meie rahvuslikest spordialadest. Mida teevad aga kõik need aktsiahuvilised sel ajal kui Tallinna börs veel kinni ja USA börs juba kinni on? Eksite, kui arvate et puhkavad... tegelikult hoiavad nad end eesootavaks päevaks vormis hoopis Dividendsi abil :)



Dividends on üks ülimalt lihtsate reeglitega lauamäng, kus võidab see, kes viie aasta jooksul kõige rohkem raha teenib. That's it. Ning üks aasta on sisuliselt üks mänguvoor, seega on tegemist suhteliselt lühikese mänguga. Omapäraks on aga suur mängijate hulk - erinevalt tavapärasest maksimaalselt viiest-kuuest osalejast saab siin kaasa luua kuni 12 mängijat.

Iga mänguvoor jaguneb viieks faasiks: esmalt panevad ettevõtted (lihtsuse mõttes on neid kogu mängu peale ainult viis tükki) paika dividendid käesolevaks aastaks ning seejärel algab oksjon mängujärjekorra määramiseks. Kuna aktsiahinnad tõusevad võrdeliselt nende populaarsusele, on esimese alustajal nii ostmisel kui müügil teatud eelised... kuid samas võib mõnikord olla kasulik ka viimaste sekka jääja. Kui järjekord on selge, algabki aktsiate ost/müük - käigujärjekorras saab igaüks osta ja müüa nii palju kui tal raha on ning seejärel kasutada võimalust siseinfo (ehk siis influence-kaartide) abil firmade dividendide suurust mõjutada endale sobivas suunas. Kui kellelgi on mõnes firmas aktsiate enamus, kuulutatakse tema selle ettevõtte nõukogu esimeheks.

Kui kõik on oma ostud teinud, asutaksegi dividende maksma, mis oma olemuselt on samuti lihtne. Nõukogude esimehed saavad aga lisaks rahale ka uut siseinfot, mida järgmisel käigul jälle kasutada - kuna firmasid (ja seega ka esimehi) on vaid viis, on seetõttu kasulik mõni firma siseinfo saamiseks enda kontrolli alla saada. Kui dividendid on kõigile välja makstud, algabki vooru viimane faas: sõltumatud turusündmused, mis siis võib tähendada nii tehnilist korrektsiooni, täiendavat emissiooni kui ka muud rohkem või vähem põnevat. Seejärel algabki uus mänguvoor. Võidab see, kellel on mängu lõpus kõige rohkem raha.

Kokkuvõtteks võin öelda, et tegemist on minu hinnangul ühe parima (ja lõbusaima) puhtalt aktsiaturgu simuleeriva mänguga ning omad plussid tulevad lisaks veel selle eest, et võimaldab korraga mängida kuni 12-l huvilisel. Võitmiseks on mitu erinevat strateegiat ning võitja osas püsib põnevus praktiliselt viimase käiguni - mida veel võiks tahta? Nii et kui keegi mängida tahab, andku kommentaariumis märku :)

Mänguaeg: 30-90 min
Vanus: 12+

Link tootjale: http://www.funfactorygames.biz/games.htm

7/10

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

BGG-s sellele mängule madalaimaid hindeid andnud kommentaatorid materdavad seda mängu eelkõige selle pärast, et esimese käigu esimesena teinud mängija saab liiga suure eelise. Peaaegu sama suur eelis on viimasel käigul esimesena käijal.

Selle strateegia kasulikkuse hammustasin lahti peale esimest mängu ning ostsin end iga hinnaga esimeseks. Ja tasuski ära, sest selle mängu ma võitsin.

Kas see aga tõepoolest ka killer-strateegia on, saan otsustada alles peale veel mõnda mängu. Nii et võid minuga arvestada, kui mängimsieks läheb.

Eelistan siiski 4-6 mängija varianti, sest 10-kesi oli turg väga staatiline ja mis kauplemine see on, kui igaühel on 1 või 2 aktsiat?! Samas simuleeris suurema arvu mängijatega Dividends päriselu paremini, sest lisaks võitjatele olid ka kaotajad - inimesed, kes lõpetasid mängu algsest summast väiksema rahaga peos.

John Smith ütles ...

Killer-strateegia osas vaidlen vastu: mingi 400$-ga jäin ma teiseks... ning mina olin see, kes iga tehnical correctioniga kaotas ühe aktsia jagu (nii 600-700$ per correction). Nii et ilma nende eventideta oleks lõplik järjestus võinud hoopiski teine tulla...