teisipäev, september 08, 2009

HTC Touch Cruise

/Postkasti korrastades leidsin veel ühe kunagi Arvutikasutajas ilmunud teksti. Kuidagi palju neid juba?/

HTC on oma Touch tooteseeriaga pihuarvutite turuosa üsnagi tugevalt sihikule võtnud – seeriale nime andnud isendile HTC Touch järgnes peagi Touch Dual ning nüüd on selles sarjas jõudnud järg kolmanda arvutini – Touch Cruise. Millest selline nimevalik? Teatud vihje saab sellele küsimusele vastamiseks ilmselt kahest infokillust: pihuarvutil on sisemine GPS-vastuvõtja ning lisatud navigeerimistarkvara TomTom Navigator 6. Seega – head reisi!

Kui Touch Cruise’i südameks tuksub ka teiste tootjate poolt kasutatav Windows Mobile 6 Professional, siis selle peale on HTC loonud eraldi TouchFLO nime kandva kasutajaliidese. Tänu sellele on kasutajal võimalik ilma kitsastes menüüdes puutepulgaga navigeerimata jõuda arvuti põhifunktsioonideni puutetundliku ekraani abil vaid paari näpuliigutusega. Kõikvõimalike nuppude poolest näeb Cruise aga välja üsnagi minimalistlik – esiküljel kõne vastuvõtmiseks ja lõpetamiseks ning vastavalt nii GPS-tarkvara kui Internet Exploreri avamiseks üks. Nende keskel asub aga ümmargune juhtklahv, mis võimaldab peale neljas suunas vajutamise seda ka lihtsalt rattana keerutada, kiirendades nii näiteks menüüvalikutes liikumist või veebilehtede kerimist.

Hoolikal vaatamisel leiab äärtel siiski veel erinevaid nuppe ja klahve, kuid neid ei hakka siinkohal eraldi üles lugema – mõne sõna pühendaks vaid mikroSD kaardipesale. HTC on ilmselt kuulda võtnud esmamudelile osaks saanud kriitikat, kus nii mälukaardi kui SIM-kaardi sisestamiseks jäi mulje, et tuleb läikivat iluliistu küüntega eemale kiskuda. Seekord paikneb “iluliistu taga” vaid mälukaardi pesa, SIM-kaart tuleb panna traditsionaalsemas kohas, aku juures, asuvasse pessa. Samas ei avanenud ka tagumine akukate eriti hõlpsalt, nii et jõudu või meelekindlust läheb kaardivahetuseks tublisti vaja.

Üheks oluliseimaks asjaoluks pihuarvutite juures võib ilmselt pidada ühenduvust muu maailmaga, ning selles osas ei vea Cruise alt. USB-kaabli abil saab teda lauaarvuti külge ühendada ning Bluetooth ja WiFi-tugi tagavad juhtmevaba side välisilmaga. Kui siinkohal ära mainida veel ka GPRS/EDGE, võib ühtlasi nentida, et ühenduvusprobleeme selle aparaadiga küll tekkida ei tohiks. Tõsi, infrapuna abil side loomise võimalust Cruise’il enam ei ole, kuid loodetavasti kaaluvad muud võimalused selle väikese puuduse üles.

Üheks suureks erinevuseks võrreldes Touchiga on Cruise’il sisemise GPS-vastuvõtja olemasolu ja sellest tulenevad navigeerimisvõimalused. Meeldiva lisavõimalusena on EasyGPS-nimelise rakendusega võimalik alla laadida eelinfot satelliitide asukoha kohta, mis omakorda kiirendab nendega GPS-i abil ühenduse loomist. Ning nagu alguses mainitud sai, on pihuarvutiga eraldi CD-l kaasas ka navigeerimistarkvara TomTom Navigator 6, millel on lisaks sooduspakkumisena võimalik üle veebi üks tasuta linnakaart alla laadida. Kahjuks aga ühtegi Eesti linna pakutavas valikus ei ole – meile lähimateks kaardistatud punktideks olid Helsingi ja Sankt Peterburg. Samuti polnud kahjuks võimalik proovida Cruise’i koostööd selliste kaardirakendustega, nagu Nutimap või Mobile GMaps – esimesel juhul piirdusid installeerimised nimetu veateatega, teisel juhul oli rakendus veendunud, et kasutatav pihuarvuti siiski GPS-vastuvõtjat ei oma. TomTomi abiga sai aga õnneks kindlaks teha, et Cruise’i tehnika toimib laitmatult ning nende rakenduste käimasaamiseks oleks vaja ehk pisut rohkem aega seadistamiseks kui antud juhul varuks oli.

Kui tarkvaraga juttu jätkata, siis loomulikult on Touch Cruise’il vaikimisi kaasas rakendused erinevate kontoritöö ülesannete täitmiseks ning seda Office Mobile’i nime all. Sellega on võimalik nii vaadata kui avada Wordi, Exceli ja Powerpointi faile, huvitaval kombel ei suutnud aga leida PDF-failide avamiseks ühtegi rakendust. WorldCard Mobile’i abil on võimalik skaneerida visiitkaarte ning nendel sisalduvat infot tekstituvastuse abil kontaktideks lisada, meelelahutuse poole pealt leiab nii suhtlustarkvara kui ka mänge. Positiivse uudisena tasub veel ka ära märkida, et vaikimisi tulevad kaasa koguni kaks veebibrauserit – Internet Explorer ning Opera Mini – kes mida eelistama juhtub.

Nagu viimasel ajal on pihuarvutite puhul juba kombeks saanud, sisaldab ka Cruise kahte kaamerat – 3-megapiksline autofookusega kaamera tagumisel küljel ning videokõnede pidamiseks mõeldud VGA-resolutsiooniga kaamera esiküljel. Kinnitamata andmetel on ühtlasi võimalik tehtud piltide EXIF-infosse GPS-i abil juurde lisada pildi tegemise asukoha koordinaadid, mis võimaldab hiljem fotoportaalidesse pilte üles laadides pildistamise kohta täpselt kaardil näidata .

Kokkuvõtteks võib öelda, et HTC Touch Cruise’i puhul on tegemist igati kasutajasõbraliku ja funktsionaalse pihuarvutiga, mis mõningatest iseärasustest hoolimata on igati vääriline abiline kontoritööl. GPS-tugi ning navigeerimistarkvara laiendavad selle arvuti kasutusvõimalusi ka autos kasutamiseks, kuid selle võimaluse veelgi paremaks ärakasutamiseks oleks võinud müügipakend sisaldada ka autohoidikut.

Kommentaare ei ole: