kolmapäev, oktoober 17, 2007

Kodumaised ning infotehnoloogilised

Kuna tükk aega polnud kodumaiseid IT-valdkonna ajakirjasid kätte võtnud, siis Arvutimaailma viimatine reklaamikampaania tekitas väikese huvi värskema pilguga turuolukord üle vaadata. Ega ma neid suurt palju leidnudki - seesama AM ning lisaks ka Praktiline Arvutikasutaja - kuna ma aga väga põhjalikku uurimistööd ei teinud, siis andku ülejäänud (kui neid on) mulle minu laiskus andeks! (PS. [digi] tundus end positsioneerivat rohkem üldise digivaldkonna häälekandjana seega jäi tema täiesti teadlikult valikust välja.)

Arvutimaailm on IT-proffidele suunatud ajakiri, mis annab ülevaate Eesti tehnoloogiasektoris toimuvast, vahendab IT-juhtidele kogemusi ning pakub uudiseid ja teste ärikasutajale suunatud toodetest.



Esmalt võtsingi ette ajakirja, mis mälu järgi kõige "akadeemilisem" tundus - AM. Uudised. Pressiteated. PR-uudised. Paar lugu elust enesest, paar reportaaži. Kolumn. Sekka veel ka paar intervjuud, Suur Test ning hulk tootetutvustusi.

Huvitav kas varem ka kunagi tervet numbrit sedavõrd lühidalt kokku võetud on? :) Aga see selleks, taolise lühikokkuvõttega ei taha ma teps mitte öelda, et seal midagi lugeda polnud... lugemist jätkus küll. Lihtsalt antud kontekstis puudub sügavam põhjus artiklite/lugude süvaanalüüsiks. Ahjaa, üllatavalt suure osa lugudest moodustas pildimaterjal, mis mõnikord ka kergelt häirima hakkas.

Praktiline Arvutikasutaja on kord kuus ilmuv eestikeelne IT-, foto- ja elektroonikaajakiri



Praktiline Arvutikasutaja käis juba oma nimes välja põhisuundumuse: arvutikasutajad (erinevalt Arvutimaailma poolt püüeldavale IT-professionaalide ning IT-juhtide segmendile). Ning selline see ajakiri tegelikult ka oli: uudised, kuidas-kuidas-kuidas, tootetutvustused, video-audiouudised, kolumn, mängumaailma uudised ja intervjuu.

Mis aga mõlema ajakirja puhul üllatas - arvutimängudele pühendatud napp osa ning arvamuslugude vähesus. Huvitav, kas arvutimängude mängijateks peetakse endiselt pudelipõhja-prillidega vinnilisi hilisteismelisi... või on siis tegemist päris IT-ajakirjanduse jaoks ebaseksika teemaga? Vihjeks: meerikamaa aktsiaturul on antud tööstuse turuväärtuseks hinnanguliselt 38 miljardit taala.

Ning arvamuslugude vähesusest - ju siis on tõesti põud mõtlevatest/kirjutavatest isikutest. Muidugi ilus ju oleks, kui erialakirjanduses esitatud arvamustest tekiksid laiemad diskussioonid ja kommentaariumites tekkiv sünergia annaks ajakirjadele uusi arengusuundi... noh, unistada ju võib :) Või pagan seda teab, äkki kusagil toimubki midagi niimoodi.

Aga pika jutu kokkuvõtteks võin siis nentida, et kui on tahtmine oma IT-värginduse maailmavaadet avardada ja saada ehk vastust küsimusele "Mida?" siis tuleb haarata AM... kui aga küsimuseks on "Kuidas?", siis pigem juba PA. Mida mul oligi tarvis endale tõestada :)

2 kommentaari:

Nõgene ütles ...

Arvutimängudest mängija vaatenurgast pole AMis juttu sellepärast, et kirjastuses on otsustatud need lood Digile jätta.

Arvutimängud kui äri on siiski AMi rida.

Seda ma muidugi ei arva, et arvutimängud oleks aind vinniliste teismeliste lõbu ;)

John Smith ütles ...

Selge. Järelikult oleks pidanud Digi ka ikka ette võtma :)