kolmapäev, juuli 16, 2008

GPS Trackmaker ja Holux M-1000

Hoiatus: järgneb ülimalt tehniline elik igav jutt, kus ei räägita sõnagi rahast, seksist ega vägivallast.

-------------


Nagu hiljuti avastasin, ei taha mingitel arusaamatutel põhjustel GPS Trackmaker suhelda Holux M-1000 Bluetooth-GPSiga. Sümptomid: viis sekundit töötab ilusti, seejärel kaks minutit annab 'no data', ehk siis info ei jõua enam gepsust rakendusse. Algselt sai kahtlustatud sinihammast, et kas (a) ühendus on sedavõrd ebastabiilne või (b) välismaa foorumitest toidet saanud versioon, et antud Holuxis kasutusel olev MTK-kiibistik paneb sinihamba signaali mingi aja pärast jõuga säästurežiimile (powersaving mode). Mõlemad versioonid kummutas paraku asjaolu, et nii netist tõmmatavad kui gepsuga kaasas olnud testiprogrammid näitasid kogu nõutavat infot perfektselt, vähimagi viivituseta. Ahjaa, gepsuga kaasas olev monitooringusoft on tõeliselt mannetu... vähegi huvilisemal soovitaksin hoopis tõmmata NMEA Monitor (link allpool) või vähemalt Holuxi veebist uuem versioon.

Ega siin muud võimalust enam näha ei suutnudki, kui et pudelikaelaks on Holuxi ja Trackmakeri vaheline NMEA-suhtlus. NMEA simulaator samas suhtles rakendusega ilusti. Ega's midagi - muud üle ei jäänud ning tuli hakata siis katse-eksituse meetodil proovima, et milline lausung teooria kohaselt vigaselt kohale tuleb ja hangumist tekitab. Vastava softi abil sai siis Holuxil erinevaid seadeid proovitud, kord GLL aktiivsena ja seejärel jälle passiivsena (nagu ta vaikimisi on), siis GSA ja GSV ilma RMC-ta ning siis jälle koos... sai muudetud erinevate lausungite infoedastuse aega 1000-lt millisekundit 3000-le ja 5000-le... seda jälle kombineeritud - aga ei yhtään mitään. Kuni ootamatult selgus lihtne tõsiasi - Trackmaker ei suuda korraga läbi närida rohkem kui ühest Holuxi poolt genereeritavast NMEA-signaalist. Ehk siis kui jätsin aktiivseks ainult CGA (või RMC või GLL-i) suutis Trackmaker ilusti logi genereerida ning asukohta näidata. Negatiivne on muidugi see, et kogu ülejäänud tavaliselt GPS-ist tulenev põhiinfo (näit. ühenduses olevate satelliitide hulk, kõrgus merepinnast jmt) jääb sel juhul saamata - seega pole tegemist probleemile mitte lahenduse vaid workaroundiga. Kuid ikka parem kui mittetoimiv geps. Lingid kasulikele failidele/softile on ingliskeelses osas.

Ja otseloomulikult tegutsete omal vastutusel ja vaevalt et garantii taolisele seadistamisele eriti mõistva pilguga vaatab :)

-------------
Summary in english: in case of problems with communicating between GPS Trackmaker and Holux M-1000 (MTK chipset) try to keep active only one NMEA sentence type (for example only CGA or RMC or GLL). It seems that Trackmaker can't handle in this case more than only one simultaneous NMEA sentence.

Useful links:

MTK NMEA packet User Manual (for understanding how and what to change in GPS configuration) - here (PDF)

GPS NMEA Monitor (for viewing GPS output and also changing GPS configuration) - here

And of course - use at your own risk only :)

Kommentaare ei ole: