kolmapäev, juuli 16, 2008

M-valimistest: kes saab santi sundida kui...


Tänane Postimees kirjutab, et "M-valimised võivad tulla 2009. aastal" ning et "lepingu mobiil-ID-teenuse kasutamiseks on EMTga sõlminud juba üle 10 000 kliendi, kes on kõik potentsiaalsed m-hääletajad" ja et "seletuskirja järgi on uue süsteemi eesmärk tõsta valimisaktiivsust, meelitades valima ka need, kes jaoskonda minna ei taha".

No andke andeks aga tundub kuidagi väga pseudoteemana jälle - viimastel Riigikogu valimistel oli osalusprotsent 61.0% (546 139 inimest). Seega selle kõrgtehnoloogilise vidina abil suudaksime tõsta hääletamas käijate hulka maksimaalselt 10 000 inimese ehk siis ca 1% jagu. Kas poleks mõistlikum leida lahendus kogu selle 39 protsendi kaasamiseks kui et hakata marginaalseid lahendusi juurutama?

Vägisi tundub, et sarnaselt ID-kaardi maailmarekordi-kampaaniaga on ka m-hääletamise puhul tegu vaid mõne üksiku tegelase isiklike ambitsioonide rahuldamisega ning sooviga anda vaikselt kustuvale tiigrile veel hetkeline kofeiinilaks - saab ju siis näidata et oi kui lahedate ja innovaatiliste vidinatega (mida küll suurt ei kasutata aga tühja sellest) väikeriik me oleme.

EMT juhatuse esimees Valdo Kalm on seda [m-hääletamist - toim.] nimetanud oma unistuseks, milleks EMT on ka tehnoloogiliselt valmis.


Pisut ka e-hääletamisest Iirimaal. Meil läks pisut paremini, mõned hääled saime e-korras isegi kätte.

Kommentaare ei ole: