kolmapäev, mai 20, 2009

RoboRally (1994)

Mis juhtub suures tootmishallis peale seda kui viimane lahkuv tööline enda järel tule ära kustutab? Võib üsnagi kindel olla, et terve päev tunnist tundi ühte ja sama liigutust teinud tööstusrobotid tahaksid nüüd end pisut sirutada ja ehk isegi mõne sünteetilise õli maitselise õlle lahti korkida. Ning mis võiks olla veelgi meeldivam enda liigutamiseks kui korraldada konveiereid, šahte ja vaheseinu täis tootmishoones üks korralik robotite ralli... RoboRally!


Robotitega on aga see häda, et neil napib nii loovust kui ka initsiatiivi ja kui neile öelda robotikeeles "Jookse finišisse!" siis suure tõenäosusega lõpeb nende liikumine esimese seina juures, nukralt konstateerides fakti, et edasi enam ei saa. Seepärast kehastuvadki kõik mängijad mitte robotiteks vaid hoopis nende programmeerijateks - ehk siis igaüks paneb oma hoolealuse puhul paika, et kui palju too täpselt edasi liigub, kuhu suunas seejärel pöördub jne. Kui kõigil on käsud paika pandud, lastakse robotid põrandale lahti ning need hakkavad samaaaegselt oma käsklusi täitma.

Paraku pole tsehhipõrand ringi rallitamiseks just eriti ohutu piirkond kõigi oma šahtide, teravate nurkade, kaldteede ja laseritega; samuti põrutab oma käigu lõppedes ka iga korralik robot ühe tubli sähmaka oma laseritest mingis suunas. Seetõttu pole midagi imestada, kui ühel ilusal hetkel avastad, et sinu algselt läikivalt säranud Zoom Bot on kõike muud kui kaubandusliku välimusega. Ega see kaubanduslik välimus suurt nii väga oluline olegi... palju olulisem on, et iga vigastamine mõjutab aina rohkem roboti oskust uut programmeerimisinfot vastu võtta ning seetõttu kasutab uue info asemel hoopis varasemat koodi.Lahtiseletatuna tähendab see seda, et mingit osa roboti liikumisest mängija ise enam kontrollida ei suuda... ja siin see tõeline lõbu algabki. Kujutage vaid ette, et mõne käigu kaheks viimaseks liikumiseks olid robotile antud käsud "liigu kaks sammu otse ja pööra siis ümber" kuid kahjuks sai ta käigu jooksul niivõrd rappida, et need kaks käsku lukustusidki. Reaalsuses tähendab see, et kuni roboti remontimiseni mängija neid kahte viimast käsku muuta ei saa ning peab arvestama, et iga käigu lõpetab kaks sammu otse liikumine ja seejärel ümberpööramine.

Muidugi on aga võimalik teatud tingimustel oma robotit remontida, muutes teda töökamaks... samas on tsehh täis kõikvõimalikke auke ning konveiereid, mis sinna astunut omatahtsi edasi liigutavad, nii et mõtlemist on piisavalt, samuti tulistab iga robot automaatselt oma käigu lõpus. Nalja saab seega rohkem kui rubla euro eest ning aeg-ajalt võib kogeda, kuidas rõõmujoovastus asendub mõne hetkega musta masendusega... täpselt nagu teistes heades mängudes. Ja kui ühel hetkel peaksitegi tundma, et kõik selle mängu nipid ja nõksud on omandatud, siis olge mureta - hetkel on RoboRallyle olemas tervelt neli ametlikku täiendust!

6/10

RoboRally tootja lehekülg

Kommentaare ei ole: